فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 45 (بهار 1396)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 45 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • مجتبی دولت کردستانی، منصور تقوایی، سعید برخوری صفحات 1-13
    با توجه به اهمیت درختچه استبرق در احیای مناطق خشک و بیابانی و قرار گیری کشور ایران در مناطق کم باران و خشک تاکنون پژوهش های کافی برای شناخت ویژگی های مورفوفیزیولوژیک درختچه استبرق در شرایط تنش خشکی و تعیین جایگاه پوترسین در کاهش اثرات مخرب خشکی انجام نشده است. به همین منظور پژوهشی با هدف اثر پوترسین بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهال های استبرق در شرایط تنش خشکی، به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه هرمزگان انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح (1 (شاهد) ، 3، 6، 9 و 12 روز دور آبیاری) و تیمار پوترسین به صورت محلول پاشی برگی 3 نوبت به فاصله 20 روز یکبار در پنج سطح (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی مولار) در پلات های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش دور آبیاری تا 12 روز سبب کاهش سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و محتوای کلروفیل شد. همچنین افزایش دور آبیاری تا 12 روز سبب افزایش محتوای پرولین و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز گردید. افزایش در غلظت پوترسین به طور معنی داری سبب افزایش سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل، محتوای پرولین و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در برگ ها گردید. بهترین تیمار پوترسین جهت کاهش اثرات مخرب خشکی در غلظت 2 میلی مولار مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از پوترسین جهت استقرار این گیاه در شرایط خشکی قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پرولین، پلی آمین، خشکی، کلروفیل
  • سمیه صباغ، مریم نیاکان، ابراهیم غلامعلی پور علمداری صفحات 14-26
    به منظور بررسی کمی و کیفی برخی متابولیت های اولیه و ثانویه گیاه دارویی برازمبل در مراحل فنولوژیکی مختلف اندام های گیاه در دو مرحله رویشی و گل دهی از منطقه روستای وامنان واقع در شهرستان آزادشهر جمع آوری و خشک گردید. در این تحقیق از عصاره از کل گیاه برازمبل در دو مرحله رویشی و گلدهی جهت شناسایی و ارزیابی کیفی تانن ها، ساپونین ها، ترکیبات آنتوسیانینی و ترپنوئیدی، فلاوون ها و فلاونوئیدها استفاده شد. همچنین میزان برخی متابولیت های اولیه نظیر کربوهیدرات های محلول نا محلول، پرولین و فنل کل در اندام های ریشه، ساقه، برگ و گل مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. آنالیز کیفی کل گیاه برازمبل نشان داد در دو مرحله رویشی و گلدهی حضور ترکیبات ساپونینی و انتوسیانینی و تانن ها مثبت بود در حالی که وجود فلاون ها تنها در مرحله رویشی و ترپنوئیدها، فلاونیدها تنها در مرحله گلدهی مشاهده شد. آنالیز کمی نیز بالاترین نشاسته را در مرحله رویشی در ریشه و بیشترین کربوهیدرات های محلول و پرولین و ترکیبات فنلی را در برگ نشان داد. در مرحله گلدهی نیز میزان نشاسته کربوهیدرات های محلول پرولین و فنل کل بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد در مرحله رویشی صرف نظر از نشاسته برگ ها حاوی بیشترین قندهای محلول، پرولین و ترکیبات فنلی و در مرحله زایشی نیز ریشه از بیشترین ترکیبات یاد شده برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: آنالیز کمی و کیفی، پرولین، ترپنوئیدها، ترکیبات فنلی، کربوهیدرات ها، مراحل رشد، Proveskia abrotanoides
  • احمد مهربان صفحات 27-37
    تحقیق حاضر در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. هدف آزمایش بررسی اثر محلول پاشی نانو کلات آهن بر عملکرد، اجزای عملکرد و پروتئین عدس تحت شرایط دیم بود. طرح آزمایشی مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هفت تیمار شامل شاهد (عدم محلول پاشی) ، محلول پاشی دو در هزار (گرم در لیتر) نانو کود در مراحل گلدهی، غلاف دهی و گلدهی غلاف دهی و محلول پاشی چهار در هزار (گرم در لیتر) نانو کود در مراحل گلدهی، غلاف دهی و گلدهی غلاف دهی بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر محلول پاشی آهن بر ویژگی های اجزای عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و دانه، شاخص برداشت، آهن و پروتئین دانه و عملکرد پروتئین دانه معنی دار شد. اما اثر سال بر این ویژگی ها معنی دار شود. بر اساس مقایسه میانگین ها، بیشترین مقدار صفات تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه و پروتئین دانه و نیز آهن و پروتئین دانه در تیمار محلول پاشی چهار در هزار نانو کود در مرحله گلدهی و نیام دهی به دست آمد. با این وجود، بین تیمارهای محلول پاشی دو و چهار در هزار نانو کود در مرحله گلدهی و نیام دهی از نظر عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین محلول پاشی نانو کلات آهن در مرحله گلدهی نیام دهی، توانست بیشترین میزان شاخص های زراعی و عملکرد دانه را تولید کند.
    کلیدواژگان: دیم، عدس، عملکرد دانه، محلول پاشی، نانو کلات آهن
  • نادر چاپارزاده، سمانه صفی خانی، لیلا زرندی میاندوآب صفحات 38-50
    برخی نشانگرهای فیزیولوژیکی و پاسخ های آنتی اکسیدان در انواع برگ های رنگی درختچه ‍زینتی همیشه سبز شمشاد طلایی (Euonymus japonicus Thunb.) مورد مطالعه قرار گرفت. این درختچه دارای سه نوع برگ به رنگ های سبز تیره، سبز روشن و زرد می باشد. در این سه نوع برگ نشانگرهای تنش اکسیداتیو (غلظت پراکسید هیدروژن، پایداری غشاهای سلولی و پراکسیداسیون چربی ها) ، فعالیت آنزیم پراکسیداز و برخی ترکیبات آنتی اکسیدان (ترکیبات فنلی، پرولین و اسیدهای آمینه آزاد) مطالعه شدند. نوع برگ بر محتوای پراکسید هیدروژن، میزان پایداری غشاهای سلولی و پراکسیداسیون چربی های غشایی تاثیر معنی دار گذاشت. مقدار اسیدهای آمینه آزاد و پرولین در برگ های زرد به شکل معنی داری از برگ های سبز تیره و روشن بیشتر بود. بیشترین و کمترین مقدار ترکیبات فنولی آزاد به ترتیب در برگ های سبز تیره و زرد وجود داشت. یک الگوی افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز در برگ های سبز روشن نسبت به سبز تیره و برگ های زرد نسبت به برگ های سبز روشن مشاهده شد. از داده های حاضر می توان نتیجه گرفت که با وجود فعالیت سیستم های آنتی اکسیدان، تغییر رنگ برگ ها از سبز تیره تا زرد منجر به افزایش آسیب های اکسیداتیو می شود.
    کلیدواژگان: اکسیداتیو، ترکیبات فنلی، پراکسیداز، پراکسید هیدروژن، شمشاد
  • امید لطفی فر، لیلا متقی، امیرحسین شیرانی راد، سمانه متقی صفحات 51-67
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد زئولیت بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و عملکرد دانه و روغن گیاه کلزا در شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل-اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. تنش خشکی در سه سطح (آبیاری پس از 40، 60 و 80 درصد تخلیه رطوبتی به ترتیب به عنوان عدم تنش، تنش متوسط و تنش شدید) و کاربرد زئولیت در دو سطح (صفر و 10 تن در هکتار زئولیت) به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و ژنوتیپ های کلزا (لاین KR4 و Eldo و ارقام GKH305 و Anatol) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش خشکی، در تمامی سطوح زئولیت و ژنوتیپ های کلزا، سبب کاهش آب نسبی برگ و افزایش درجه حرارت سایه انداز و مقاومت روزنه ای، همچنین میزان قندهای محلول و پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز و میزان مالون دی آلدئید در برگ های جوان بالای بوته گردید. دو تنش متوسط و شدید خشکی سبب کاهش عملکرد دانه روغن شد. با افزایش شدت تنش کارایی زئولیت در کاهش اثرات منفی تنش افزایش یافت و استفاده از آن در شرایط اعمال تنش متوسط و شدید باعث کاهش معنی دار در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز، همچنین کاهش میزان قندهای محلول و غلظت پرولین شد. کاربرد زئولیت موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه در تیمار عدم تنش، تنش متوسط و شدید و افزایش عملکرد. در بین ژنوتیپ ها لاین KR4 و رقم GKH305 به ترتیب در صورت استفاده و عدم استفاده از زئولیت بالاترین عملکرد دانه را داشتند ولی با اعمال تنش متوسط و شدید رقم Anatol کم ترین میزان خسارت و بالاترین عملکرد را در بین ژنوتیپ های مورد بررسی به خود اختصاص داد. براساس نتایج به دست آمده، استفاده از زئولیت در تمامی سطوح تنش سبب افزایش معنی دار عملکرد کلزا شد که با افزایش محدودیت آبی، کارایی آن بالاتر رفت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، پراکسیداز، پرولین، کاتالاز و مالون دی آلدئید
  • احمد عبدل زاده، یاش گین ولی پور چهارده چریکی، فرشید قادری فر صفحات 68-80
    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر انواع کود نیتروژن (اوره، نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم) در مقادیر متفاوت (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بر پارامترهای رشد ، رنگیزه ، اسانس و روغن گیاه دارویی سیاه دانه انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در زمین زراعی واقع در نزدیکی شهرستان گرگان انجام گردید. براساس نتایج بیشترین مقدار صفات تعداد شاخه زایا، وزن خشک بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن، درصد و عملکرد اسانس، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل در کود اوره به میزان 150 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. استفاده از 50 کیلوگرم کود اوره سبب شد که صفات تعداد شاخه زایا، میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کل کلروفیل و درصد روغن و اسانس به حداکثر مقدار خود برسند، هرچند که شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، عملکرد روغن و عملکرد اسانس با افزایش میزان کود اوره تا 150 کیلوگرم در هکتار نیز افزایش یافت. کودهای نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم سبب افزایش اکثر صفات مطالعه شده از جمله عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، عملکرد روغن و عملکرد اسانس نسبت به شاهد گشته و پس از اوره در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند. افزایش میزان کود نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم از حد 50 کیلوگرم در هکتار اثری بر صفات فوق الذکر نداشت. این نتایج نشان داد که 150 کیلوگرم کود اوره در شرایط آب هوایی و خاک گرگان می تواند باعث حداکثر رشد و بالاترین عملکرد دانه، روغن و اسانس شود. آزمایشات بیشتر در سایر شرایط آب و هوایی و خاک ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، عملکرد اسانس، عملکرد روغن، عملکرد دانه، کود نیتروژن
  • بهزاد امرایی، فرزاد پاک نژاد، محمدعلی ابراهیمی، حمید سبحانیان صفحات 81-94
    به منظور بررسی اثرمحلول پاشی متانول وتنش خشکی بر برخی صفات بیوشیمیایی سویا (Glaycine max L.) آزمایشی گلدانی در محیط مزرعه انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار های مورد بررسی شامل سه سطح آبیاری نرمال (آبیاری پس از 40 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس خاک) ، تنش متوسط (آبیاری پس از 60 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس خاک) و تنش شدید (آبیاری پس از 70 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس خاک) به عنوان عامل اصلی و سطوح متانول به صورت محلول پاشی برگی شامل محلول های شاهد (محلول پاشی آب بدون مصرف متانول) و محلول های 7، 14 و 21 درصد حجمی متانول به عنوان عامل فرعی بود. نتایج تحقیق نشان داد بین سطوح مختلف متانول اختلاف معنی داری در میزان کلروفیل و ترکیبات کاروتنوئیدی، محتوای رطوبت نسبی، ترکیبات فنلی، مقدار پروتئین کل، پرولین و میزان پراکسید هیدروژن برگ در سطح احتمال خطای یک درصد مشاهده شد. با شروع تنش رطوبتی از تنش ملایم تا تنش شدید کاربرد متانول 14درصد تاثیر بیشتری بر میزان کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b، داشت. همچنین در شرایط تنش ملایم و تنش شدید با کاربرد بیشترین مقدار از سطح متانول مقدار تولید پراکسید هیدروژن به کمترین میزان رسید و مقدار ترکیبات فنلی با افزایش کاربرد متانول از 7 به 14درصد افزایش یافت. طبق نتایج به دست آمده با کاربرد 14 درصد متانول افزایش بیشتری در کارایی پرولین در شرایط تنش شدید مشاهده شد. با افزایش کاربرد حجمی متانول از 7 به 14 درصد مقدار آب نسبی بیشتر در گیاه در شرایط تنش حفظ شد. در مورد پروتئین با شدت یافتن تنش خشکی، تاثیر کاربرد متانول 14درصد در مقایسه با متانول 21 درصد به یک میزان بود. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که متانول مقاومت گیاه در برابر تنش خشکی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، پروتئین کل، پرولین، ترکیبات فنلی، تنش خشکی، متانول، محتوای رطوبت نسبی
  • سهی طالعی، مانی مجدم صفحات 95-106
    به منظور بررسی روش های کاربرد نیتروکسین و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704، آزمایشی در سال زراعی 94-1393در شهرستان اهواز به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. تیمارهای مورد مطالعه در آزمایش شامل، کود نیتروژن خالص در چهار سطح (100 درصد: N1، 75 درصد: N2، 50 درصد: N3، 25 درصد: N4) 100 درصد نیتروژن خالص (معادل 180 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و روش کاربرد نیتروکسین در دو سطح (بذر مال: B1 و همراه با آب آبیاری: B2) به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که تیمار کود نیتروژن باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه و صفات فیزیولوژیکی گردید. بیشترین عملکرد دانه از تیمار 75 درصد کود نیتروژن و کمترین از تیمار 25 درصد کود نیتروژن بدست آمد. همچنین اثر روش کاربرد نیتروکسین تاثیر معنی داری بر عملکرد، کلروفیل a وb و کارایی مصرف و کارایی زراعی نیتروژن نشان نداد. بیشترین عملکرد دانه از تیمار B1بذر مال به دست آمد. در این تحقیق روش کاربرد کود زیستی نیتروکسین تاثیر معنی داری بر صفات آزمایش نشان نداد اما مصرف این کود زیستی در کنار کودهای شیمیایی نیتروژن، توانست علاوه بر تولید محصول کافی و بهبود کارایی جذب نیتروژن، مصرف کود شیمیایی نیتروژن را به میزان 25 درصد کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ذرت، شاخص کلروفیل، عملکرد دانه، کود نیتروکسین، کود نیتروژن
|
  • Mojtaba Dolatkordestani, Mansour Taghvaei, Saied Barkhori Pages 1-13
    Given the importance of Giant Milkweed shrub in reclamation of deserts and arid regions, and position of Iran in low rainfall and arid areas, so far enough research has not been done to understand the morpho-physiological properties of the Giant Milkweed shrub under drought stress conditions and to determine the status of putrescine in reducing the devastating effects of drought. For this purpose, a field experiment was conducted in a split plot randomized complete block design with four replications to determine the effect of putrescine on some morphological and physiological characteristics of Giant Milkweed seedlings under drought stress conditions in Research Farm of the University of Hormozgan. The main factor included five levels of irrigation (1 (control), 3, 6, 9 and 12 days irrigation intervals) and putrescine treatment by foliar sprays at 3 steps every 20 days at five levels (0, 0.5, 1, 1.5, 2 mM) in sub plots. Results showed that an increase in irrigation interval up to 12 days reduced leaf area, fresh and dry weight of shoots, fresh and dry weight of roots, and chlorophyll content. Also, increased irrigation interval up to 12 days increased proline content, superoxide dismutase, catalase, ascorbate peroxidase, and peroxidase enzymes activities. Increase in the concentration of putrescine, led to a significant increase in leaf area, fresh and dry weights of shoots and roots, chlorophyll content, proline content, and superoxide dismutase, peroxidase, and ascorbate peroxidase enzymes activities in the leaves. The best putrescine treatment to reduce the devastating effects of drought was observed at concentration of 2 mM. According to the results obtained, the use of putrescine to establish the plant in dry conditions is recommended.
    Keywords: Antioxidant, Drought, chlorophyll, Proline, Polyamine
  • Somaye Sabbagh, Maryam Niakan, Ibrahim Gholamali Pour Alamdari Pages 14-26
    To evaluate the quality and quantity of primary and secondary metabolites at different phenological stages of Brazmbl medicinal plants, plant organs at both vegetative and flowering stages of Vamanan region in Āzādshahr were collected and dried. Whole plant extracts from Proveskia abrotanoides were used in this study at both vegetative and flowering stages to identify and evaluate the quality of tannins, saponins, anthocyanins and terpenoids compounds, flavones, and flavonoids. Also some primary metabolites such as soluble and insoluble carbohydrates, proline and total phenol in roots, stems, leaves, and flowers of plant were evaluated quantitatively. Qualitative analysis showed that saponins, anthocyanin, and tannin compounds were present at both vegetative and flowering stages of Proveskia abrotanoides. Also, quantitative analysis showed the maximum amount of starch in the root and the highest concentration of soluble carbohydrates, proline, and phenolic compounds in the leaves at vegetative stage. Overall, the results showed that at the vegetative stage regardless of starch, leaves had the highest soluble carbohydrates, proline, and phenolic compounds while at the reproductive stage root contained the highest level of these compounds.
    Keywords: Carbohydrates, Growth stages, Phenolic compounds, Proline, Proveskia abrotanoides, Quantitative, qualitative analysis, terpenoids
  • Ahmad Mehraban Pages 27-37
    This research was carried out during the growing seasons of 2013-2014 and 2014-2015 at Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, University of Tehran in Karaj. The aim was to evaluate the effect of iron foliar application on yield, yield components, and protein content of lentil under rain-fed conditions. A randomized complete block design with three replications and seven treatments (non-foliar application (control), 2 (g L-1) foliar application of nano fertilizer at flowering, podding and flowering podding stages and 4 (g L-1) foliar application of nano fertilizer at flowering, podding and flowering podding stages) were used. Analysis of variance showed that the effects of iron foliar spraying on grain yield components, biological and grain yield, harvest index, grain iron and protein content, and grain protein yield were significant. However, the effect of year of plantation was not significant on these properties. Comparison of means showed that maximum values for the number of grain per plant, 1000-seed weight and grain yield and grain protein yield, and grain iron and protein were achieved at 4 (g L-1) foliar application of nano fertilizer at flowering podding stage treatment. However, there was no significant difference for grain yield and grain protein yield between 4 (g L-1) and 2 (g L-1) foliar application of nano fertilizer at flowering podding stage treatments. Therefore, foliar application of nano-iron chelate at flowering podding stages can produce the highest agronomic indices and grain yield. Alpha
    Keywords: Rain-fed, Lentil, Grain yield, Foliar application, Nano iron chelate
  • Nader Chaparzadeh, Samane Safikhani, Laila Zarandi-Miandoab Pages 38-50
    Some physiological parameters and antioxidant responses were investigated in different color leaves of the evergreen shrub Japanese spindle (Euonymus japonica Thunb.). The shrub has leaves with three colors including dark green, light green, and yellow. Oxidative stress markers (hydrogen peroxide concentration, cell membrane stability, and lipids peroxidation), activity of peroxidase and some antioxidant molecules (phenolic compounds, proline, and free amino acids) were studied. Significant differences were found in hydrogen peroxide content, cell membrane stability, and membrane lipids peroxidation among leaves. In yellow leaves, the total content of proline and free amino acids were higher than those of the dark green and light green leaves. The highest and lowest free phenolic compounds contents were found in the dark green and yellow leaves, respectively. The POD activity increased significantly with changing leaf color from dark green to light green and to yellow. As a result, despite the activity of the antioxidant systems, the color change from dark green to yellow caused a gradual increase in the oxidative damage.
    Keywords: Euonymus japonica, Hydrogen peroxide, Oxidative, Phenolic compounds, peroxidase
  • Omid Lotfifar, Leila Mottaghi, Amirhossein Shiranirad, Samaneh Mottaghi Pages 51-67
    In order to study the effect of zeolite on some physiological characteristics, antioxidant enzymes activity, seed and oil yields of rapeseed (Brassica napus L.) under drought stress condition, a split plot factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with four replications in Seed and Plant Improvement Institute in Karaj. Three drought stress levels (irrigation after 40, 60, and 80% soil water discharge), were applied as non-stress, low stress, and high stress, respectively and the zeolite at two levels (0 and 10 tons per hecater) was applied in a factorial design in main plots while genotypes of rapeseed (Line KR4 and Eldo and GKH 305 and Anatol cultivars) were used in sub-plots. Results revealed that in all zeolite and rapeseed genotype treatments, drought stress caused a decrease in relative water content, canopy temperature, and stomatal resistant and decreased soluble sugar, proline content, and antioxidants activity (catalase and peroxidase) and malondealdehyde in top young leaves in plant. The moderate and severe drought stress led to reduction in seed yield and oil yield, respectively. With an increase in stress level, so did the efficiency of zeolite in reducing negative effects of stress and its application under moderate and high stress resulted in significant reductions in catalase and peroxidase antioxidant activities and also reduction in soluble sugars and proline concentration. Application of zeolite increased seed yield significantly under non-stress, moderate and high stress treatments and improved oil yield. Among genotypes under study, KR4 line and GKH305 cultivar had the highest seed yield in case of application and non-application of zeolite, respectively but under moderate and severe stress, Anatol had the lowest loss and highest yield. According to the findings, using zeolite in all drought stress caused a significant decrease in rapeseed yield and with an increase in water limitation, so did the efficiency of zeolite.
    Keywords: Catalase, Malondealdehyde, peroxidase, Proline, Water stress, Zeolite
  • Ahmad Abdolzadeh, Yash Gin Valipoor Chahardahcheriki, Farshid Ghaderi-Far Pages 68-80
    The objective of the present study was evaluation of the effects of different nitrogen fertilizer sources (urea, ammonium nitrate, and ammonium sulfate) and levels (0, 50, 100, and 150 kg/ha) on growth parameters, chlorophyll, oil and essence contents of black cumin (Nigella sativa L.). The experiment was conducted based on a complete randomized block design with 3 replications in a farm field near Gorgan. The results indicated that the highest number of flowering branch, plant dry weight, number of capsule per plant, number of seeds per capsule, harvest index, biological yield, seed yield, oil yield and percentage, essence yield and percentage, and chlorophyll a, b and total content were observed in 150 kg/ha urea. The number of flowering branch, chlorophyll a, b and total content and essence and oil percentage achieved to their maximum amount following use of 50 kg/ha urea, however, harvest index, biological yield, seed yield, oil yield and essence yield increased by increment of level of urea fertilizer up to 150 kg/ha. Ammonium nitrate and ammonium sulfate fertilizers increased most of the studied parameters including biological yield, seed yield, oil yield, and essence yield compared with control and ranked 2nd and 3rd after urea, respectively. Application of ammonium nitrate and ammonium sulfate fertilizer beyond 50 kg/ha resulted in no significant effect on these parameters. The data indicated that 150 kg/ha urea could resulted in the highest growth and oil and essence yield. Further experiments in other climates and soil condition are suggested.
    Keywords: essence yield, Oil yield, Seed yield, Nigella sativa, nitrogen fertilizer
  • Behzad Amraei, Farzad Paknejad, Mohammadali Ebrahimi, Hamid Sobhanian Pages 81-94
    In order to investigate the effect of foliar application of methanol and drought stress on some biochemical properties of soybean (Glaycine max L.), a pot experiment was done in farm environment. The experiments were done in factorial form based on a completely random design with 3 repetitions. Treatments included three irrigation levels of normal (irrigation after 40% depletion of available soil moisture), average stress (irrigation after 60% depletion of available soil moisture), and severe stress (irrigation after 70% depletion of available soil moisture) as the main factor and levels of methanol in the form of foliar application including control solutions (foliar application without use of methanol) and solutions of 14.7% and 21% of methanol as secondary factor. Results obtained from the study showed that there were significant differences between various levels of methanol in content of chlorophyll and carotenoid compounds, relative water content, phenolic compounds, total protein content, proline, and leaf peroxide hydrogen in (P≤0.01). With the application of stress from mild to severe, application of 14% methanol showed more pronounced effects on total chlorophyll content, chlorophyll a and chlorophyll b. Moreover, under mild and severe stress conditions, with application of the highest value of methanol, production of peroxide hydrogen reached lowest level and the content of phenolic compounds increased with the increased application of methanol from 7% to 14%. According to the obtained results, with application of 14% methanol, more increase was observed in the efficiency of proline under severe stress conditions. Increasing the volume of methanol from 7 to 14%, the relative water content was preserved under stress conditions. For protein, with increased drought stress, the effect of application of 14% methanol was the same in comparison with 21% methanol. Therefore, according to the obtained results, it is concluded that methanol could improve plant resistance against drought stress.
    Keywords: Drought stress, Peroxide hydrogen, total protein, Proline, Phenolic compounds, methanol, Relative moisture content
  • Sahi Tale, Mani Mojaddam Pages 95-106
    To evaluate the application methods of nitroxin and nitrogen fertilizers on yield and physiological traits of maize (SC 704), a field experiment was carried out in Ahvaz based on a split plot randomized complete block design with three replications during 2013-2014. The treatments included four levels of nitrogen fertilizer (N1:100%, N2: 75%, N3:50%, N4: 25%) pure nitrogen (equivalent to 180 kg per hectare) as the main factor and nitroxin biological fertilizer application method at two levels (seed inoculation B1 and with irrigation water B2) as the secondary factor. The results showed that nitrogen fertilizer significantly increased grain yield and physiological traits. The highest and lowest grain yields were obtained in 75% and 25% nitrogen treatments respectively. The biological fertilizer, nitroxin, had a significant impact on performance, chlorophyll a and b, efficiency, and NAE. The highest grain yield was recorded in B1 (seed treatment). In this study, while method of application of nitroxin showed no significant effect on the traits under study, the combined use of bio-fertilizer with N fertilizer, in addition to producing sufficient crop and improving nitrogen uptake efficiency, could reduce the use of nitrogen fertilizer by 25 percent.
    Keywords: chlorophyll content, Corn, Grain yield, Nitroxin, nitrogen fertilizer